Mindfulness krachtiger dan een communicatietraining?

Ik raak hier steeds meer van overtuigd!

Met communicatietraining leer je krachtiger communiceren en oefen je dit. Eigenlijk leer je communiceren door je vaardigheden te trainen. Met mindfulness groei jezelf van binnenuit. Je voelt steeds beter wat voor jou belangrijk is. Je wordt vriendelijker naar jezelf en je omgeving kijkt met meer waardering naar jezelf en anderen. Daardoor durf steeds meer te communiceren vanuit jezelf en vanuit wat voor jou belangrijk is. Uit onderzoek blijkt dat mindfulness je emotionele intelligentie en communicatie versterkt.

Voor mij is het vooral de praktijk en de reacties van mijn deelnemers die dit onderzoek onderbouwen. Een paar voorbeelden van reacties van deelnemers tijdens de training “ Ik stoorde mij aan de oordelen van mijn collega’s, nam een korte adempauze en gaf vervolgens vriendelijk aan wat mij opviel en wat ik vervelend vond”, “Wij hebben een zelfsturend team, alleen zijn we nog niet gewend open met elkaar te communiceren. Dat willen we wel maar lukt ons nog moeizaam. Voor de overleggen neem ik nu een adempauze hierdoor ervaar ik in het overleg meer rust en breng ik ook meer in.”, “ Eerder gaf ik nooit bij collega’s aan wat er beter kon. Ik dacht wie ben ik? Nu doe ik dat wel en vragen collega’s mij steeds vaker om advies.”, “Als leidinggevende kwam ik altijd gehaast naar de vergadering, nu neem ik ruimte voor voorbereiding en neem ik bewust een adempauze voor de vergadering start, de vergaderingen verlopen nu rustiger en prettiger”,  “ Ik had deze week een gesprek met een zieke medewerker en in plaats van mijzelf te richten op oplossingen richtte ik mij aandacht op het moment en op de medewerker. We handen een heel ander gesprek dan anders de medewerker voelde zich volledig gesteund”

Dit gaat om communiceren vanuit jezelf, van binnenuit. Met aandacht bij jezelf maar ook met aandacht bij de ander in het moment. Communiceren door meer rust en ruimte te nemen. Je kan in trainingen natuurlijk diverse communicatietechnieken aanleren. Maar als je van binnenuit onzeker bent, of boos, of geïrriteerd, dan zal de ander dit merken. Ook al beheers je dan alle technieken. Bovendien gaat het vaak niet om de inhoud van de boodschap . Zoals je misschien wel weet is in communicatie de inhoud maar voor klein deel van belang.

Wat je onder andere kunt doen om mindful te communiceren is het regelmatig nemen van een adempauze. Of gewoon een aantal maal je ademhaling volgen. Binnenkort vind je een voorbeeld van de adempauze op mijn site.  Natuurlijk zijn er meer mogelijkheden om je communicatie met mindfulenss te  versterken. Hierover, schrijven wij 2017 diverse blogs. Dus heb je interesse, blijf ons volgen.

Reageren is niet mogelijk.