Veerkracht in de zorg

Veerkracht in de zorg

Well-Bee geeft training en coaching voor zorgprofessionals en leidinggevenden in de zorg.

In deze tijd ligt er veel druk op de zorg. Juist nu is het belangrijk te zorgen voor je fysieke en  mentale veerkracht. Hoe blijf je goed voor jezelf zorgen? Hoe hou je dit met elkaar vol?  Hoe steun je elkaar in het team en welke rol vervul je hierin als leidinggevende

Weet dat je als mens beschikt over veel veerkracht. 

Mijn waardering en bewondering is altijd al uitgegaan naar iedereen die werkt in de zorg en dat is alleen maar sterker geworden.  Wees trots op jezelf en elkaar!

Op deze pagina verzamelen wij links, oefeningen en tips voor iedereen in de zorg. Zodat ook jij je eigen weg kan vinden in de steun die je nu of in de toekomst nodig hebt.

Heb je een vraag of wil je iets delen voel je dan vrij om ons te bellen.

Informatie voor zorgverleners en leidinggevenden 

Wanneer de druk, stress en angst toenemen zijn geneigd steeds minder goed voor onszelf te zorgen. Vaak heb je dat zelf in eerste instantie niet in de gaten. Hieronder vind je een aantal links naar diverse tips voor zelfzorg. Om  je veerkracht te versterken.

Kijk hoe je naast zelfzorg vooral ook kunt zorgen voor elkaar. Bijvoorbeeld door het vormen van buddy. Je collega waarmee je de hele dag werkt  heeft vaak eerder door dat je de hele dag doorrent en misschien vergeet te pauzeren, eten en plassen.

Dit zijn tips en adviezen voor de mentale gezondheid en veerkracht van medewerkers, teamleiders en teams in de zorg.

Vanuit het ministerie van defensies is er een webinar gegeven welke een aanrader om te kijken COVID-19 webinar van Defensie voor zorgprofessionals

Download ook de brochure Flyer Tips & adviezen voor de mentale gezondheid van zorgprofessionals van het Ministerie van Defensie.

Informatie over Mentale veerkracht voor Zorgprofessionals en anderen van Mathijs Steenveld

Algemene informatie over omgaan met stress tijdens de coronacrisis vind je bij het Rode Kruis.

Op de site van  compassion for care vind je korte en praktische oefeningen  voor zelfzorg en zelfcompassie. Zoals onderstaande oefening

Op de site van het Trimbos instituut vind je informatie zowel voor zorgverleners als de zorgbehoevenden. Op het plaatje hiernaast vind een samenvatting van de tips voor zorgverleners.

 

5-Vinger-check

Deze oefening komt van comapssion for care. Op de site van compassie for care vind je meer korte en praktische oefeningen.

Het is logisch dat je je in deze periode soms gestresst voelt, druk ervaart, spanning of ander ongemak. Naast de zorg voor anderen is het behulpzaam ook te zorgen voor jezelf en de collega’s waarmee je werkt in een dienst. Als de druk begint toe ten nemen zijn we allemaal geneigd maar door en door te gaan, te rennen van de ene patiënt/client/bewoner naar de ander. En in plaats van meer voor jezelf zorgen vergeet je voor jezelf te zorgen. Zelfs plassen of eten vergeten we dan soms.  Gun jezelf en degene om je heen af en toe een stop moment. Stop adem een aantal keer bewust in en uit, laat je schouders zakken en stel jezelf of elkaar de volgende vragen.

Duim: moet ik iets eten?
Wijsvinger: moet ik naar het toilet?
Middelvinger: heb ik rust (of slaap) nodig?
Ringvinger: heb ik beweging nodig?
Pink: heb ik contact met een ander nodig?

Of iets anders?

Honger, dorst, een volle blaas, een gebrek aan ontspanning, beweging en verbinding maken ons onrustig, zetten ons stresssysteem verder aan. Met deze check leer je daar beter op te letten en uit zorg voor jezelf in actie te komen.

 

Werk je in de zorg en zoek je steun?

Onderzoek welke steun er wordt geboden in je organisatie

Deel je ervaring met je collega’s en dierbaren. Veel organisaties heb een pool aan interne en externe ondersteuners/coaches, een intranetpagina met informatie en andere mogelijkheden zoals  intervisie, supervisie, peersupport maar ook praktische steun. Informeer hiernaar.

Lucht je hart sessie

Werk je in de zorg en heb je behoefte aan mentale steun buiten de steun de je nu ontvangt vanuit je organisatie, collega’s, peers en naasten?  Dan kun je vrijblijvend bellen  met een van de professionele luisteraars van compassionforcare. Waaronder met Masja Bijman 06-18569306 van Well-Bee.

Sterk in je werk

Op  de site van sterk in je werk kun je je als zorgverlener inschrijven voor kortdurende coaching waaraan geen kosten zijn verbonden voor jou of je werkgever.

Peer Support

Voor psychische klachten door je werk in de frontlinies van de zorg kun je in je eigen organisatie terecht bij bijvoorbeeld het Peer Support team, het Bedrijf Opvang Team of de afdeling Medische Psychologie.

Mindfulness en (zelf)compassie in de zorg

Hieronder volgen twee korte praktische Mindfulness en Compassie oefeningen die je gemakkelijk kan  toepassen in je dagelijkse werk.  Mindfulness helpt met meer aandacht aanwezig te zijn in elk moment. Dit helpt je soms te stoppen, stil te staan om daarna bewust weer verder te gaan. Waarom kan dit juist nu behulpzaam zijn? Juist wanneer de  druk, stress en angst toenemen, wordt onze automatische piloot sterker. In plaats  van meer ga je  minder voor jezelf zorgen.

Als je een moment stopt, stilstaat en opmerkt hoe het met je is en waar je aandacht naar toe gaat, maak je ruimte. Ruimte voor jezelf, ruimte voor wat je hier en nu ervaart en  ruimte voor hoe je verder gaat.

Wil je ook langere oefeningen van Well-Bee mail dan naar m.bijman@well-bee.nl of volg een training Mindfulness, Mindfulness en sterke-punten of mindful-werken.

Cadeautje voor jou als zorgverlener!

Hieronder staan twee korte en praktisch toepasbaar oefening die je gemakkelijk kunt inpassen in je dagelijks leven.

3 Minuten ademruimte

      3 minuten ademruimte - Masja Bijman

Zelfcompassie in de zorg

Oefening zelfcompassie pauze (deze ondersteunt je in het omgaan met ongemak en leiden)

      3 minuten zelfcompassie pauze - Masja Bijman

 

Heb je een vraag of wil  meer Mindfulness oefeningen ontvangen mail dan naar m.bijman@well-bee.nl.