Mindfulness een hype?

Mindfulness een hype? Het werkt niet? Ik geloof er niet in?

Steeds meer komt mindfulness in het nieuws. Soms negatief soms positief. Soms zweverig soms feitelijk. Dat het werkt valt niet meer te ontkennen. Over de hele wereld 
wordt onderzoek gedaan op grote universiteiten en steeds meer grote organisaties hebben mindfulness in hun ontwikkelingsprogramma opgenomen.

Dit is allemaal niet voor niets. Mindfulness werkt bij stress, burn-out maar ook ter versterking van je veerkracht, werkplezier en aandacht.

Ik heb zelf de mindfulnesstraining gedaan in 2006. Puur uit nieuwsgierigheid. Ik had een druk leven, kleine kinderen, een baan, net een huis gebouwd en man die veel in het buitenland zat. Een leven in opbouw en toch wilde ik nog meer kunnen genieten van kleine dingen, van dit moment. Niet alles willen sturen, plannen en beïnvloeden.

Wat mindfulness heeft voor mij gebracht is: bewustwording van mijn automatische patronen, genieten van kleine momenten, minder denken meer voelen, een wijze om drukte en stress af en toe los te laten en een leven en werk dat steeds meer aansluit bij mijn talenten en mijn kern. Dus geluk!

En ik ben dan ook heel dankbaar dat ik de werking van mindfulness nu kan doorgeven aan medewerkers en leidinggevenden in organisaties. Ben ik nu altijd mindful en rustig als mindfulness trainer? Nee ik ben nog steeds enthousiast, laat me nog steeds af en toe meeslepen door denken, door dromen en door verlangens. Ik wordt ook nog steeds  boos op momenten dat ik dat niet wil . En ik kan mij ook nog ergeren bijvoorbeeld aan de vliegen die steeds weer tevoorschijn komen in mijn mindfulnessstudio. Net als we beginnen met een oefening in stilte….

Ik kan het echter ook stoppen, even pauzeren en niet verder reageren. En soms ben ik de drukte en ergernis voor en kan ik bewust in aandacht reageren.

Reageren is niet mogelijk.