Veerkracht in leiderschap 

De onverwacht snelle opkomst van Amerikaanse schalie olie en gas verstoorde de wereldwijde energiebalans en bracht de prijs in een vrije val. Van $110 per vat naar $30 per vat binnen een jaar door het extra aanbod en de hierop volgende reactie van OPEC om ook hun aandeel verder op te voeren. Plotseling was productie met behulp van hoogwaardige technologie en kennis uit diep water niet meer economisch haalbaar. De operators zetten alle investeringen in de offshore stop en proberen hun verliezen te beperken. Op dit moment werd mij een productlijn in de Noordzee toegewezen.

Geen gemakkelijke opgave. Op het moment van overname draait mijn afdeling verlies en er lopen meerdere aanspraken door falende producten. Binnen 6 maanden na mijn aanstelling is de afdeling echter weer winstgevend en zijn er paden voor nieuwe groei ingezet.Mindful leiderschap leadership, new reality, omdenken, anders kijken, veerkracht, Hans Sjerps

Door te kijken met een frisse blik naar de bestaande situatie zonder (voor)oordeel. Hierbij aandachtig te luisteren en nieuwe informatie op te nemen die zich aandient. De vastzittende gedachten en patronen te doorbreken en zaken anders aan te pakken. Door implementatie van een totaal nieuwe organisatiestructuur, herzien van bestaande contracten, introductie van een nieuwe manier van leveren en het delen van successen tussen Noorwegen, Nederland en de UK is er op korte termijn een omslag gemaakt. Door het opzetten van nieuwe win-win modellen tussen operator en leverancier, het toepassen van bestaande producten in de duurzame geothermische energiewinning en het goedkoper “boosten” van resterende olie uit bestaande velden zijn paden ingezet voor nieuwe groei.

Dit leren anders te kijken en te reageren op wat zich voordoet is de basis van mindfulness training. In combinatie met het ontwikkelen van een nieuwe mindset was mijn team in staat binnen een half jaar een geheel nieuwe realiteit te creëren en de productlijn tot een van de betere performers binnen de Noordzee portfolio te maken. Deze ervaringen wil ik graag delen en zijn voor mij de aanleiding geweest om een module  MINDFUL Leiderschap  binnen Well-Bee op te zetten.

Reageren is niet mogelijk.