Minder ‘dierlijk’


Nog concreter wordt het nu MRI-scans tonen hoe na een training van acht weken de amygdala, het
‘vecht- of vluchtcentrum’ in de hersenen, letterlijk krimpt. Tegelijkertijd wordt de prefrontale cortex, actief voor concentratie, besluitvaardigheid en bewustzijn, steviger.

Ook wordt de verbinding tussen de amygdala en de rest van de hersenen zwakker, terwijl de verbinding tussen de prefrontale cortex en de rest van het brein sterker wordt.

“Wie de techniek toepast maakt beter gebruik van de ‘hogere’ functies van het brein en kan de ‘lagere’ meer onder controle houden”, zegt onderzoeker Adrienne Taren (University of Pittsburgh) in Scientific American. Onze ‘dierlijke’ reacties leggen dus de duimen voor de meer bedachtzame. Uiteraard betekent dat in het zakenleven maar zo ongeveer in elk deel van het leven winst.

Mindfulness werkt niet voor alles en niet voor iedereen. Wie dat claimt en dat dan niet waarmaakt, schaadt het imago van een techniek die wel wetenschappelijke gronden heeft.

Filip Raes, hoofddocent pyschologie aan de KU Leuven.

Wetenschap
Filip Raes, hoofddocent pyschologie aan de KU Leuven: “Er is nog onvoldoende grootschalig en kwalitatief onderzoek. Maar uit de hoek van de neurologie komt inderdaad de bevinding dat de techniek een gunstige invloed heeft op de regulering van emoties, zodat we minder over- of blijven reageren op bepaalde prikkels zoals sterke emoties. Het interessante is dat neurologisch onderzoek de zelfrapportering overstijgt.”

Raakt mindfulness hiermee van het zweverige imago af? Raes: “Het is aangetoond dat het werkt bij angst en depressie. Het is jammer dat er soms toch nog zo’n esoterisch sfeertje rond hangt. Maar dat heeft ook te maken met het feit dat de kracht ervan overdreven wordt. Mindfulness werkt niet voor alles en niet voor iedereen. Wie dat claimt en dat dan niet waarmaakt, schaadt het imago van een techniek die wel wetenschappelijke gronden heeft. Uitzoeken waarom mindfulness werkt en bij wie is nu noodzakelijk.”

Bron: demorgen.be

Reageren is niet mogelijk.